Over ons

Hengstenhouderij Reilink bestond in 2017 45 jaar. Het begon allemaal begin jaren zeventig. In de loop der jaren hebben er al heel wat hengsten ter dekking gestaan, zoals Notaris (Courville XX x Polaris) en Hoogheid (Oregon x Oregon), beiden in samenwerking met Egbert Hagereis uit Ambt-Delden. Verder nog de hengsten Elmero (G. Ramiro Z. x Almé ), Highline (Sit this One Out XX x G. Ramiro Z.), Epilot (Pilot x Direx), Hamlet (Nimmerdor x Notaris), Jimtown (Darco x Amor), Pacific (Corland x Nimmerdor). Hiermee is met de stempelhengsten Ramiro en Nimmerdor een goede basis gelegd voor de fokkerij van onze klanten.

De bekenFAN Schalkhaardheid van onze hengstenhouderij begon eigenlijk bij de goedkeuring van de KWPN hengst Schalkhaar ( Pantehon XX x Olaf van Wittenstein) in 1979. Schalkhaar is als veulen aangekocht bij de familie Van de Beeke in Dalfsen. Wellicht de bekendste nakomeling van Schalkhaar is FAN Schalkhaar die onder Eddy Macken vele successen heeft geboekt. Een tijdje later is de tuigpaardhengst Exponent (Wouter x Renovo) gekocht van Jan Schep omdat dit een hengst was met een goede bloedlijn. Exponent heeft ongeveer twee jaar bij ons ter dekking gestaan, daarna overleed hij aan een koliekaanval. Vervolgens hebben ook de tuigpaardhengsten Cinovo, Alpinist, Eclatant, Batello, Ureterp en Balmoral dienst gedaan bij ons op het bedrijf. De volbloedhengst Slaney XX ( Irish River XX x Buckpasser XX) heeft bij zijn nafok veel dressuurcapaciteiten doorgegeven.

Marlon

Marlon

De tuigpaardhengsten hebben we voortgezet met Ganges (Renovo x Indiaan) die op zijn hoge leeftijd nog steeds actief was. Ganges is inmiddels teruggegaan naar zijn fokker Reinder Tel om daar van zijn pensioen te genieten.

In 2012 hebben we Marlon (Zeus x G. Ramiro Z) gekocht van de fam. Van de Lageweg.

Naast de KWPN rij- en tuigpaardhengsten hebben we vanaf het begin ook New Forest hengsten op het station gehad. De New Foresters zijn fijne sportpony’s met bovenal een bijzonder betrouwbaar karakter. De eerste New Forest hengst van Leisure Bantum. Na zijn overleden werd Berkhof’s Higgledy Piggledy (V. Sweet William) aangeschaft. Deze hengst werd gekocht omdat hij geheel vrij is van het Golden Wonder bloed. Verder is het een mooi type hengst. Veel van onze klanten hebben al gebruik gemaakt van Higgledy Piggledy vandaar dat in 2000 de prestatiedekhengst Carlo (V. Ralph) is gekocht van de fam. Jurrius omdat wij van mening zijn dat Carlo de draf bij de pony’s kan verbeteren. In tussentijd hebben ook Elegant en Marnehoeve’s Everest een seizoen dienst gedaan bij ons. Ook hebben we goede herinneringen aan onze Flivelingo’s Amethist die tot aan zijn dood op 33-jarige leeftijd bij ons dienst heeft gedaan, eerst als dekhengst en daarna als schouwhengst. Amethist was een vrij luxe pony en gaf dit door aan zijn nakomelingen. Doordat hij misschien wel té luxe nakomelingen bracht, werd hij afgekeurd. Voor ons gevoel voldoen zijn nakomelingen echter juist wel aan de tegenwoordige eisen die worden gesteld aan een New Forest pony. Binnen een rasfokkerij als het New Forest pony stamboek spelen vaak nog andere zaken, dan binnen een typefokkerij. Wel is het belangrijk dat de echte New Forest opdruk bewaard blijft, want een ras moet ondermeer gekenmerkt worden door typische raseigenschappen.

Lex op de CHK 2015

Lex op de CHK 2015

In 2014 hebben we de prestatiedekhengst en prestatiefokhengst Lex
(Brandy IIIV x Anydale Ron) gekocht van de fam. Van Mispelaar.
Hiermee hebben we weer een mooie New Forest hengst die
aansluit op het bloed van Carlo en Higgledy Piggledy.

Om ook in de vraag naar goede sportpaarden en -pony’s te kunnen voorzien hebben we een aantal fokmerries. Alle New Forest merries stammen af van de merrie Gea (V. Offem Aeolus). De moeder van Gea is de kroon preferente Pegasus Gracie. Haar vele kinderen en kleinkinderen hebben inmiddels de taak als fokmerrie van haar overgenomen. Alle nakomelingen van deze merrie zijn fijne en brave sportpony’s.

De KWPN-paarden stammen af van twee verschillende merries. De eerste merrie is de Kroonmerrie Beaphine (V. Odin van Wittenstein x Pepijn). Beaphine heeft destijds met goed gevolg haar IBOP-A afgelegd, waarbij zij voor het aanspannen en haar gedrag in het tuig maar liefst een 10 scoorde en een 9 voor trekvastheid, werkwilligheid en temperament. Deze eigenschappen zien we terug in haar nafok. De paarden uit deze stam kunnen allemaal heel goed springen terwijl eigenlijk helemaal niet bewust springgericht met Beaphine is gefokt. Altijd werd zij gedekt door eigen hengsten, zowel spring- als dressuurhengsten. Uit de combinatie Beaphine x Schalkhaar kwam de Levade kampioen klasse Z Winnetou.

De andere merrie was de Gelderse Kroonmerrie Ulona (Folio x Simon Bolivar). Zij heeft bij ons vele fijne nakomelingen gegeven, niet alleen met het blije karakter dat zo typerend is voor een Gelders paard, maar ook vele sportpaarden uit de combinatie met Schalkhaar, Slaney XX, Highline en Epilot. Van Ulona lopen nog 2 dochters en meerdere kleindochters waarvan de nakomelingen het goed doen in de sport.